Opetushallituksessa järjestettiin 28.-29. elokuuta 2012 uusien valtionavustushankkeiden (ammatillisen peruskoulutuksen oppimisympäristöjen sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen kehittämishankkeet) verkostotapaaminen.

Tälle sivulle on koostettu verkostotapaamisessa pidettyjä esityksiä, sekä infoa päivien aikana nousseista asioista hankeihmisille.

Ohjelma:


Esitykset:
Minna Taivassalo-Salkosuo: Slideshare-->
Ville Krannila:
Sanna Brauer: Slideshare-->
Antti Voutilainen:
Nina Eskola

Ohjeita:

Näin liityt Ammatilliset oppimisympäristöt -wikin jäseneksi:
- Luo tunnukset Wikispaces-ympäristöön, mikäli sinulla ei vielä ole sellaisia. Tunnuksien luonti tapahtuu rekisteröitymällä käyttäjäksi esimerkiksi osoitteessa:
http://www.wikispaces.com/signin . Käytä rekisteröityessäsi sellaista käyttäjätunnusta, jonka pohjalta sinut voidaan tunnistaa (esimerkiksi etunimi + sukunimen ensimmäinen kirjain, tai hankkeesi nimi).
- Mene osoitteeseen http://ammatillisetoppimisymparistot.wikispaces.com/home
- Hae wikin jäsenyyttä klikkaamalla vasemmassa yläreunassa: "You are not a member of this wiki. Join now Dismiss" -kohdassa olevaa linkkiä "Join now".
Jäsenyyden hausta lähtee tieto wikin ylläpitäjille, jotka voivat hyväksyä anomuksesi. Jos käyttäjätunnuksesi on wikin ylläpitäjille tuntematon eikä sen perusteella voida tunnistaa hakijan henkilöllisyyttä, voidaan anomus jättää hyväksymättä.

Minne ja miten viedä hanke-esittely wikiin:
- Mene osoitteeseen http://ammatillisetoppimisymparistot.wikispaces.com/home
- Kirjaudu sisään omilla tunnuksillasi sivun oikeasta reunasta löytyvän "Sign in" -painikkeen kautta.
- Paina vasemmassa yläreunassa olevaa "Pages and files" -kohdan vieressä olevaa + -painiketta.
Näin toimimalla luot uudet sivun wikiin.
- Anna sivulle nimi ja mahdollisia tageja eli hakusanoja. Paina "Create" -painiketta.
- Kirjoita avautuvalle sivulle hankkeesi esittelyteksti. Tämän jälkeen paina tallenna. Wikin käytössä edistyneemmät voivat myös tuoda esittelyyn mukaan linkkejä ja kuvia klikkaamalla sivun yläosasta löytyviä "Link" ja "File" -painikkeita.
- Mene osoitteeseen http://ammatillisetoppimisymparistot.wikispaces.com/Oppimisymp%C3%A4rist%C3%B6hankkeet
- Paina oikeassa reunassa olevaa "Edit"-painiketta
- Kirjoita sivulla "Vuonna 2012 valtionavustusta saaneet hankkeet:" -kohdan alle oman hankkeesi nimi.
- "Maalaa" hiiren painiketta pohjaan painamalla hankkeesi nimi ja klikkaa sivun yläreunasta löytyvää "Link" -painiketta. Eteesi avautuu pienempi ikkuna, johon on todennäköisesti jo valmiiksi tarjolla "Page name" -kohdassa jo aiemmin luomasi sivun nimi (joka on siis hankkeesi nimi). Paina "Add link". Tämän jälkeen klikkaa sivun yläreunasta "Save" -painiketta.

- Mikäli wikin käyttö ei syystä tai toisesta onnistu, ota yhteys Antti Voutilaiseen (antti.voutilainen@oamk.fi, 0505944812)

Facebook -ohjeita:
OPH:n verkostotapaamisessa heräsi aktiivista keskustelua Facebookin käytöstä hanke- ja työelämässä. Tapoja toimia Facebookissa on monia, ja verkostotapaamisen saatujen toiveiden pohjalta tässä esitttelyssä niistä pari:
1. Luo itsellesi kaksi erillistä Facebook -tunnusta (henkilökohtainen ja työkäyttöön). Tämä on kuitenkin Facebookin sääntöjen vastaista, emmekä näin ollen suosittele tätä vaihtoehtoa.
2. Luo kavereistasi ryhmiä eli listoja. Lisää eri listoille esimerkiksi työkaverit ja henkilökohtaiset ystäväsi/tuttusi. Listojen luominen tapahtuu helpoiten näin: Mene omalle kaveri -sivullesi ja vie hiiren kursori esimerkiksi jonkun työkaverisi nimen päälle. Eteesi avautuu pienempi ikkuna, jonka alareunassa lukee "Kaveri". Vie hiiri "kaveri" -painikkeen päälle. Hiiren alle avautuu laatikko, jossa mene kohtaan "uusi lista". Anna listalle nimi, esimerkiksi "työ". Tämän jälkeen lisää kaikki työkaverisi kaverilistaltasi tähän listaan/ryhmään. Jos haluat, yksi henkilö voi olla useammassakin ryhmässä kuin vain yhdessä. Kun haluat julkaista Facebookissa jotain vaikkapa vain työkavereillesi, aloita kirjoittamaan statuspäivitystä ihan normaalisti, mutta ennen julkaisua paina "Julkaise" -napin vasemmalla puolella olevaa painiketta, jonka avulla julkaisu voidaan rajata vain tietylle kohderyhmälle, esimerkiksi sille "Työ" -listalle, jolloin julkaisu näkyy vain ja ainoastaan työkavereille. Toisaalta voit kirjoittaa statuspäivityksen myös niin, että rajaat julkaisun näkyvyyden pois työkavereilta, kun menet saman painikkeen kautta kohtaan "Mukautettu". Nyt eteesi avautuu kohta "Piilota tämä seuraavilta". Kirjoita tähän listasi nimi (esim. se "Työ") ja paina "Tallenna muutokset", jonka jälkeen statuspäivityksesi eivät näy tälle ryhmälle. Muista, että statuspäivitysten julkisuus jää tähän asetukseen niin kauaksi aikaa, että poistat piilotuksen saman julkaisujen näkyvyyden hallintapainikkeen kautta.
3. Käytä esimerkiksi hankkeesi Facebook -sivuja ylläpitäessä (julkaisut, kommentoinnin ja tykkäämiset) sivua nimenäsi. Toisin sanoen oam henkilökohtainen nimesi ei tule näkyviin hankkeen FB-sivuille, kun menet Facebookin oikean yläreunan kautta "kolmionuolesta" klikkaamalla kohtaan "Käytä Facebookia sivuna" ja valitse hankkeesi sivu. Nyt kaikki julkaisusi, tykkäämisesi ja kommentoinnin tulevan hankkeen sivun, eikä oman nimesi, tunnuksilla.

Tulevia tapahtumia-->