Nappipariston syksy täynnä vauhtia ja virtaa

Nappiparisto on yhteistä tekemistä, touhua ja tohinaa. Nappiparisto - vertaisvoimaa oppimisympäristöjen kehittämiseen hanketta koordinoidaan Oulun seudun koulutuskuntayhtymästä käsin, ja hankkeen kumppaneina toimivat seuraavat organisaatiot:

Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia, InnoOmnia
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Jyväskylän ammattiopisto
CIE
Itä-Suomen yliopisto
Salon seudun koulutuskuntayhtymä
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä
Jyväskylän Yliopisto

Nappiparisto-hankkeen taustalla on perinteisen ohjausryhmän sijasta kumppanuuspatteristo, joka muodostuu hankekumppaneiden lisäksi rinnalla kulkevien läpäisyn tehostamisen ja laajennetun työssäoppimisen hankeosaajista ja alan asiantuntijoista. Yhteinen tekeminen ja toiminta on tärkeää, sillä oppimisympäristöjen kehittäminen on työtä, joka on usein myös muiden kuin puhtaiden oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden ulottuvuus. Olemme Nappiparisto -hankkeessa halunneet olla aktiivisesti mukana eri tapahtumissa linkkaamassa ja vinkkaamassa oppimisympäristötyötä tekeviä hanketoimijoita niin uusille apajille kuin yhteiseen toimintaan. Syksy alkoi vauhdikkaasti, kun sain ilon olla mukana laajennetun työssäoppimisen TOPLAAJA-hankkeiden tiimileirillä, joka järjestettiin Murikka-Opistolla, Tampereen Terälahden upeissa maisemissa. Murikassa Nappiparisto sai olla mukana sosiaalisen median tiimin toiminnassa, jolloin meillä oli välitettävänä koko hankeverkostomme osaaminen sosiaalisen median ratkaisuja tutkivan ja kehittävän tiimin tueksi.

Sanna_B_Murikka
Kuvan projektipäälliköstä, matkalla kertomaan ihka ensimmäistä kertaa Nappiparisto -hankkeesta nappasi Pauliina Mäkelä Kinda Oy:sta.

Murikasta matka jatkui ammatillisen koulutuksen osaajat laatutyöhön kutsuville aalloille. Laatua laivalla –risteily nosti esiin monta näkökulmaa kehittämistyöhön ja korosti erilaisten toimijoiden yhteistyön tarpeellisuutta myös tulevaisuudessa. Opetushallituksen järjestämän risteilyt ovat erinomainen tapa verkostoitua ja levittää tietoa. Elokuun avaukseen kuului edelleen myös tilaisuus olla mukana prosessiteollisuuden valtakunnallisen Pro-Suomi –hankkeen syyspäivillä. Nappiparisto antoi tuossa tilaisuudessa vinkkejä mm. eri puolilla maata toimivien hankkeiden yhteiseen viestintään wikissä ja dokumenttien jakamiseen Googlessa. Myös Nappipariston kumppanuuspatteriston perusviestintä toimii Googlen jaettujen dokumenttien kautta - yhteinen kansio kokoaa kaiken tiedon yhteen paikkaan. Kaikille avoimia kanavia ovat Nappipariston sivut Opefoorumilla ja Ammatilliset Oppimisympäristöt -wikissä.

Syyskuu lisäsi Nappipariston hanke-esittelyyn uuden ulottuvuuden kun pääsimme esittelemään jo toimivaa Opefoorumi.fi palvelua. Toki kaikissa tilaisuuksissa joihin olimme osallistuneet oli kerrottu tulossa olevasta hanketoiminnan ja täydennyskoulutuksen yhteistyöfoorumista. Hauskaa oli kertoa palvelusta myös Otavan Opiston ensimmäisessä syyspajassa, jossa esityksestä tehtiin myös videotallenne.

Pintakilta syksyn kiiltävin juttu!

On mahtavaa olla tukemassa, innostamassa ja kannustamassa oppimisympäristökehittäjiä aloittamaan ja jatkamaan upeiden hankkeiden parissa. Syksyn työskentelyn uusille hankkeille avasi Opetushallituksen infopäivä uusille hankkeille, jota jatkoimme vielä oy-hankkeiden kanssa toisella yhteisellä työskentelypäivällä. Aloittavat innokkaat hankkeet ja kokeneet konkarit saivat esitellä hankkeitaan PechaKucha-formaatissa, joka avasi kokeneille toimijoillekin uuden tavan tarkastella omaa projektiaan. PechaKuchassa tai tuttavallisemmin Pekkakukka-esityksessä on aikaa 6 minuuttia ja 40 sekunttia, jona aikana saa näyttää 20 diaa ja niistä kutakin vain 20 sekunnin ajan! Aika haastavaa vai mitä? Oy-hankkeiden PechaKuchat löytyvät Nappipariston-SlideSharesta.
Tässä malliksi Johanna Rintasen esitys "Keikkailusta":


Oppimisympäristöhankepäivään olimme kutsuneet myös mukaan vuoden kiiltävimmän oppimisympäristöratkaisun isän, Jari Välkkysen, joka kertoi tarinaa Pintakillasta ja oppijakeskeisistä pedagogisista malleista pintakäsittelyn opetuksessa. Oppimisympäristöhankkeiden teemapäivässä aloitettiin myös Opefoorumin opastaminen ja haltuunotto, jota jatketaan edelleen koko reippaan hankekaartimme kanssa! Apuja siihen saa Nappipariston projektitiedottajalta Antilta (antti.voutilainen@oamk.fi) ja kysäistä voi myös Opefoorumin infosta, jolloin kysymykseen vastaan todennäköisimmin mies Opefoorumin teknologian takaa eli Esko Lius InnoOmniasta.

Nappiparistolaiset toimivat eri organisaatioissa ja hankeverkoston osaajien kautta, tavoitamme jo arjen toimissa useita oppimisympäristöhankkeita – päivittäin. Hankkeen projektipäällikkönä ja työssäni sosiaalisen median kouluttajana olen päässyt itse näkemään monenlaisia tapoja kehittää ammatillista koulutusta. Erityisen hieno tilaisuus oli seurata Koulutuskeskus Salpauksen Sandbox-hankkeen esittelyä Opetushallituksessa! Miten upeita ratkaisuja meillä onkaan valmistumassa, kun tämän vuoden aikana julkaistaan Sandbox II –pelillinen oppimisympäristö palvelemaan ammatillista koulutusta! Syksyn aikana olin mukana myös erilaisissa RealXtend tapahtumissa ja hankkeen tiedottaja Antti perehtyi yhteistoiminnalliseen oppimiseen Second Lifessa. Syksyyn kuului myös virtuaalimaailmojen standardointiin liittyvä tapahtuma Oulussa, jonka tarkoituksena on koota erilaiset 3D ja AR-oppimisympäristöt yhteen yhteiseen pilveen tai portaaliin. Nappiparisto saanee kutsua jatkokehittämispäivän merkeissä virtuaalisten ympäristöjen osaajat vielä keväällä Ouluun uudestaan?
Tässä makupaloja Adusalilta - esite on tehty D'fusion -tekniikalla, joka on oppilaitoksille maksuton sovellus.Rahoitusko ratkaisee?

Niin mMetsä vastaa kuin sinne huudetaan! seminaari marraskuussa 2011, oli mainio yhteisponnistus eri lähtökohdista toimivilta hankkeilta. Seminaarissa luodattiin sosiaalisen median, avoimuuden ja tuoreiden toimintatapojen vaikutusta yksilön arjesta läpi eri kouluasteiden aina toimivaan kaupunkisuunnitteluun saakka. Seminaari jaettiin myös verkkoon Otavan Opiston erinomaiselle osaamisella ja tallenteet ovat nähtävissä edelleen Otavan Opiston Viddlerissä (tag. Oulu & Aktiivi). Tässä helmenä Leena Vainion alustus: Sopiiko sosiaalinen media kaikkeen: yritysten hyvästä yksilön onneen? Kurkkaa ohjelmasta koko mukana olleiden organisaatioiden kirjo - yhteistyö toimii ja on hedelmällistä - ainakin tässä Aktiivisessa poppoossa!

Konferenssikokemuksia muualta ja meiltä

Kotimaan kouluvuosi vedettiin perinteikkäästi tulevaisuutta vilkuille kokooan Virtuaaliopetuksen päivillä heti Itsenäisyyspäivän jälkeen, mutta sitä ennen Nappiparisto – koordinaatiohanke (ja suomalainen ammatillinen koulutus) herätti ansaittua mielenkiintoa ensin Madridissa iEd-konferenssissa (demo-esittely ja poster) sekä heti perään Berliinissä Online Educa tapahtumassa. OEB:ssa ei varsinaisesti esitelty Nappiparistoa – mutta niin se vain on, että verkostoja, uusia tuulia ja tuoreita toimintatapoja on seurattava jatkuvasti, jotta koordinaattorillakin on mistä vinkkailla verkostoilleen. Euroopassa otetaan kuitenkin nyt vasta kokeiluun niitä ratkaisuja, jotka rapakon takana ovat jo arkea: itselleni eniten eväitä jaettavaksi antoi viime vuonna mLearn –konferenssi Yhdysvalloissa: tulevaisuuden oppimisratkaisut ovat siellä jo iloisesti solahtaneet eri ikäisten ihmisten arkeen.

Nappiparistolaiset ovat osallistuneet valtavaan määrään eri tilaisuuksi kuluneen syksyn aikana ja toivonkin, että saisimme niistä pieniä pilkahduksia jakoon vaikkapa kätevästi Nappipariston FB:n kautta. Ota yhteyttä Sannaan tai Anttiin jos haluat myös sivuston ylläpitäjäksi.Kumppanuuspatteristo on kokoontunut syksyn aikana pariin otteeseen fyysisesti, mutta useammin erilaisilla kokoonpanoilla verkon virtuooseina. Viritystä verkkotyöskentelyyn niin AC:ssa kuin Opefoorumilla on tarjottu syksyn ajan Osaava Opettaja- tukitunneilla, jotka ovat olleet avoimia kaikille ammatillisesta koulutuksesta ja osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille.


Tulossa keväällä:

Huhtikuiset kevään merkit on perinteisesti voinut bongata helpoiten Aulangolla, Hämeenlinnassa. Niin myös tänä vuonna! ITK2012 konferenssin teemana on tänä vuonna Januksenkasvoinen
tietotekniikka; onko digitaalinen media meille uhka vai mahdollisuus?

ITK2012 kertoo tarinoita siitä, miten digitaalista mediaa on käytetty ja käytetään opetuksessa, oppimisessa, yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa
sekä formaalissa että informaalissa koulutuksessa ja yhteistyössä. Tarinoilla voi olla kahdet kasvot – t"ämän teimme, jotta saavuttaisimme tuon ja niin myös kävi". Toisaalta tarinat siitä, että saavutettiin jotain aivan muuta kuin suunniteltiin, ovat vähintään yhtä mielenkiintoisia. Nappiparisto – hanke on jakamassa ITK:ssa näitä kokemuksia torstaina esityksen merkeissä, ja Nappiparistolaisia nähdään tapahtumassa varmasti enemmänkin. Tule mukaan sinäkin!

Ohjelma on julkaistu sivuilla: http://www.itk.fi/2012/ohjelma. Ilmoittautuminen käynnistyy helmikuussa.

Kevään tapahtumiin kuuluu myös oppimisympäristökehittäjien ja IT-osaajien yhteisseminaari, jossa etsitään yhteisiä onnistumisia ja oivalluksia. Seminaari starttaa mobiilimeiningillä 9.5. ja sulautuu Verkko-opettaja-päivän ohjelmaan 10.5. Ohjelma on valmistuu wikissä.

Vaikka vuosi on vasta pyörähtänyt vauhtiin on Nappiparisto jo innoissaan tulevasta syksystä ja hankeverkoston yhteisestä seminaarista Levillä ensi syyskuussa: silloin saatetaan yhteen huikeat kokemukset TOPLAAJA- verkostosta, Läpäisyn tehostamisen –hankeosaajilta ja oppimisympäristöjen kehittäjiltä - tule mukaan ohjelman suunnitteluun!
Olisitko sinä mielestäsi nappivalinta puhumaan pedagogisesta mallintamisesta, hanketiedon tuotteistamisesta tai oppimisympäristöratkaisujen rahoituksesta? Ilmianna itsesi tai vinkkaa kiinnostavasta puhujasta, jonka toivoisit näkeväsi ensi syksynä puhumassa n. 300:lle ammatillisen koulutuksen kehittäjälle!

Nappiparisto-terveisin,

Sanna Brauer
Projektipäällikkö

(sanna.brauer@oamk.fi)